OBJECTIU►BCN Retratem la ciutat: programa

08/01/2014

OBJECTIU►BCN Retratem la ciutat: programa

OBJECTIU►BCN vol compondre un retrat fotogràfic col·lectiu de la ciutat. També vol ser una oportunitat perquè tots els ciutadans i ciutadanes interessats en la fotografia es puguin iniciar en aquest món o bé adquirir nous coneixements a través d’experts de gran experiència i reconegut prestigi. De fet, no es demana cap requeriment especial (excepte portar una càmera o dispositiu fotogràfic).

El programa, que es durà a terme entre els mesos de febrer i juny de 2014, combinarà les classes a l’aula amb les sortides fotogràfiques. Se’n podrà veure el resultat en una presentació col·lectiva.

El programa està constituït per tretze sessions:

 • Nou sessions tindran lloc quinzenalment a cadascun dels centres. S’impartiran els divendres (de 17 a 21 h) o els dissabtes (de 10 a 14 h), depenent dels centres.
 • Quatre sessions seran magistrals i obertes al públic general. S’impartiran preferentment els dijous (de 19.30 a 21 h) a l’auditori del Museu del Disseny de Barcelona.

Una de les sessions tindrà lloc en una aula equipada amb un laboratori fotogràfic. En el cas que algun centre no disposi de laboratori, el participants s’hauran de desplaçar a un altre que sí que en tingui.

El nombre màxim d’inscrits per centre cívic és de setze alumnes. A més de l’aula on es faran les sessions, durant unes hores determinades a la setmana cada centre posarà a la disposició dels participants un espai de trobada fora de l’horari lectiu.

Cada grup farà un reportatge de fotografia documental centrat en alguna o algunes qüestions del districte o territori més proper al centre cívic corresponent. Cada grup podrà optar per un únic o per diversos temes, i el podrà realitzar de forma conjunta o en petits grups. Es demana, però, preferiblement que reflecteixi aspectes de la vida del districte.

Per fer els reportatges fotogràfics, els alumnes rebran un seguit de classes teòriques a l’aula i algunes de pràctiques. També participaran en diverses sortides al carrer. Les sessions estan estructurades de la manera següent:

 • Dues classes teòriques a l’aula. Cada centre farà dues sessions teòriques en total (de quatre hores cadascuna) impartides per dos professors diferents. En aquestes classes, els professors ajudaran els participants a escollir les històries que vulguin reflectir de cada territori a partir de la experiència personal. Es tracta d’un treball previ a l’aula abans de sortir al carrer i començar a elaborar els reportatges escollits. En aquest bloc es tractaran, doncs, nocions com les de punt de vista, tipus de fotografies (blanc i negre, color, mitjà o gran format, retrat)… Cal tenir en compte la procedència diversa dels participants. Per això, aquestes dues sessions també serviran per posar en sintonia els participants i generar dinàmica de grup. Professors: Toni Amengual, Samuel Aranda, Fernando Moleres, Walter Astrada i Txema Salvans (vegeu biografies).
 • Quatre classes pràctiques. Cada grup de cada centre rebrà quatre sessions pràctiques (de quatre hores cadascuna). Impartirà aquestes sessions un únic tutor a cadascun dels centres. Es combinaran les sortides al carrer amb la revisió dels treballs a l’aula. L’objectiu és que el tutor ajudi el grup a compondre un retrat fotogràfic d’un tema o aspecte concret de la ciutat. Tutors: Emilio Morenatti, Carmen Secanella, Moises Saman, Walter Astrada, Samuel Aranda i Fernando Moleres (vegeu biografies).
 • Tres mòduls tècnics. A tots els centres s’impartiran tres sessions mòdul diferents (de quatre hores cadascuna): 1. Juan Manuel Castro Prieto se centrarà en nocions i tècniques de laboratori fotogràfic; 2. Lindsay Mackenzie explicarà les diferents maneres de donar visibilitat a un reportatge fotogràfic a les xarxes socials i als mitjans internacionals; 3. Inés Martínez Ribas oferirà un taller d’escriptura creativa per ajudar els alumnes a explicar en textos curts les històries que reflecteixen els reportatges fotogràfics (vegeu biografies).
 • Quatre sessions magistrals. Aquestes sessions s’adrecen a tots els participants i estan obertes al públic en general.

El projecte es complementarà amb un web que mostrarà el procés i el desenvolupament dels treballs, i amb altres elements en línia que facilitaran la interacció entre els participants.


Imatge de capçalera: Samuel Aranda

4 Comentaris

  • OBJECTIU►BCN Respondre

   Hola Emilia, el període d’inscripció a OBJECTIU►BCN (edició de 2014) va acabar el 31 de gener, però et convidem a que assisteixis a les sessions magistrals obertes al públic. La primera serà el 20 de març a càrrec de Navia. Més informació a https://ccobjectiubcn.bcn.cat/2014/equip-2014/

 1. Virginia Respondre

  Com es pot rebre informació per la propera edició? m’agradaria apuntar-m’hi…

  • OBJECTIU►BCN Respondre

   Hola, per ara no tenim prevista una segona edició del projecte pel proper curs. Però encara queden activitats per fer i obertes a tothom per si vols participar. Tenim el 19 de juny la presentació del documental “La caja de cerilles” documental inèdit de David Airob, dedicat a la trajectòria vital de Joan Guerrero. També el dia 28 de juny hi haurà una Sessió Especial amb exposicions, projeccions i xerrades a Fabra i Coats-Fàbrica de Creació. Aquest mateix dia també podràs veure una primera mostra dels treballs de tots els grups participants del projecte. T’esperem.

Deixa el teu comentari