Fotofesta 2014, la festa de la fotografia. Divendres 13 de juny, de 17 a 23 h. Entrada lliure

22/05/2014

Fotofesta 2014, la festa de la fotografia. Divendres 13 de juny, de 17 a 23 h. Entrada lliure

La FotoFesta és una jornada fotogràfica bianual que té com a objectiu impulsar i contribuir a l’exhibició, difusió, divulgació i circulació de produccions culturals en l’àmbit de la creació fotogràfica. La Fotofesta, amb un recorregut de vuit edicions, es consolida com a referent i presenta un programa que inclou conferències, exposicions, mostres de llibres i projeccions de treballs recents dels noms que més sonen en el panorama fotogràfic del país. És un punt de trobada per als professionals del sector i un mecanisme de divulgació per al públic general.
 

CONFERÈNCIES

L’ÀLBUM FAMILIAR EN L’ERA DIGITAL I LES XARXES SOCIALS
18 h

Què ha passat aquests últims anys amb l’àlbum familiar? Amb les noves possibilitats que ofereixen els àlbums digitals i amb la immediatesa de les xarxes socials o de les aplicacions de telèfons mòbil, la fotografia familiar i els seus suports habituals han sofert profundes transformacions estètiques, d’ús, de difusió i d’abast, les quals al seu torn també plantegen interessants qüestions ètiques, legals i, sobretot, de futur. Com ens afecta l’exposició constant i continuada a les càmeres? Com expliquem les nostres vides als nous àlbums digitals o a Internet?
A càrrec de Rebeca Pardo, doctora en belles arts per la Universitat de Barcelona
Lloc: Sala d’actes – Golferichs

LEOPOLDO POMÉS: REFLEXIONS FOTOGRÀFIQUES
19.15 h

Leopoldo Pomés és sens dubte un dels màxims exponents de la fotografia del país. El seu talent i una dilatada carrera multidisciplinària li han permès generar imatges carregades de caràcter, avantguardistes i alhora intemporals, que permeten traçar un recorregut apassionant per Dau al Set, la revista AFAL, la ciutat de Barcelona o les bombolles Freixenet, entre molts altres àmbits.
A càrrec de Leopoldo Pomés. Xerrada presentada i moderada per Pepe Font de Mora, director de la Fundació Foto Colectania
Lloc: Sala d’actes – Golferichs

TRANSMEDITERRÁNEA
20.30 h

El fotògraf Mattia Insolera ens acosta a una exploració fotogràfica del Mediterrani del segle XXI. L’escenari inclou el mar i les terres on creix l’olivera. En aquest perímetre viu una complexa geografia humana que no hi cap en la representació que s’ofereix als turistes. Gent que viu del mar i sobre el mar. El mar entès com a una superfície de transport, un espai d’intercanvi, un lloc de treball, un ritual de trànsit, un camí cap a la llibertat o cap a la mort. Un viatge lent que ha passat per onze països situats entre les quatre vores del Mediterrani. Un camí a través de diferents èpoques, des de les pedres fins als microxips, tocant temes com la identitat ètnica, la indústria de la pesca, el tràfic de mercaderies, la crisi industrial i els fluxos migratoris, mantenint sempre una estreta relació amb l’espai marítim. Un nou arxiu visual del Mediterrani. Un mosaic que testimonia el patrimoni de diversitat que encara és present en aquest espai.
A càrrec de Mattia Insolera, fotoperiodista guanyador del 2n premi del World Press Photo (2009) i del 1r premi FotoPres (2013).
Lloc: Sala d’actes – Golferichs

TAF! FOTOGRAFIA PER A L’ACCIÓ
19 h

El TAF! és un taller de fotografia aplicada a la intervenció urbana i l’activisme social, coordinat per Oriana Eliçabe, fotodocumentalista reconeguda i membre del col·lectiu multidisciplinari Enmedio. El TAF! neix enmig de la crisi dels mitjans de comunicació, enmig de la crisi europea i de les mobilitzacions socials. El TAF! neix a Enmedio i n’és una part, per això situa també la seva investigació al mig de l’art i de l’activisme social. Així mateix, Oriana Eliçabe ens explicarà com es va fer la campanya fotogràfica «No somos números» en col·laboració amb la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) —instal·lació que podrem veure entre les dues seus de la Fotofesta— i quines són les tàctiques del TAF! per arribar a milers de persones a partir de la imatge fotogràfica. Apropa’t a la presentació del TAF!, i veuràs tot el que pot fer una fotografia.
A càrrec d’Oriana Eliçabe, fotodocumentalista, guanyadora de la beca Fotopres’01.
Lloc: F. Català-Roca, espai de fotografia (nova seu: c/ de Llançà, 21)

EL RETRAT DE LES ARTS ESCÈNIQUES I EL PROCÉS DE TREBALL
20.30 h

David Ruano és un dels fotògrafs del país més sol·licitats pels artistes a dalt de l’escenari. Sens dubte, és el creador d’algunes de les imatges recents més recordades i impactants de les arts escèniques. El seu estil combina una clara aposta conceptual amb un tractament de la imatge inconfusible que transforma les imatges en icones. El treball rigorós en cada una de les sessions és imprescindible, des del control exhaustiu de la llum fins a la creació impecable de l’atmosfera. El fotògraf parlarà d’aquest treball minuciós, d’alguns dels encàrrecs més especials i de la postproducció de les imatges.
A càrrec del fotògraf David Ruano.
Lloc: F. Català-Roca, Espai de fotografia (nova seu: c/ de Llançà, 21)
 

TALLERS OBERTS

DEMOSTRACIÓ DE LA TÈCNICA DEL COL·LODIÓ
17 h

Introducció a aquest conegut procés fotogràfic del segle xix mitjançant una breu presentació de la tècnica i una demostració de la preparació dels químics i la presa de la imatge amb la càmera de gran format.
Amb Lola Montserrat, artista i docent. Places limitades. Laboratori i pati
Lloc: F. Català-Roca, Espai de fotografia (nova seu: c/ de Llançà, 21)

LE GRAND BLEU
17 h

Taller de fotogrames fets amb cianotípia. Introducció a dues tècniques fotogràfiques alternatives: el fotograma, que ens permet obtenir imatges sense utilitzar la càmera, posant objectes directament damunt de la superfície fotosensible preparada amb l’emulsió de la cianotípia; inventada per Sir John Herschel el 1842, es basa en la sensibilitat a la llum de les sals de ferro. Amb els objectes que porteu, farem siluetes, rastres i ombres en blau.
Amb Aleydis Rispa, artista. Places limitades. Laboratori i pati
Lloc: F. Català-Roca, Espai de fotografia (nova seu: c/ de Llançà, 21)

PROJECCIONS FOTOGRÀFIQUES
22 h

Bernat Armangué, “Go well Tata” / Nelson Mandela 1918-2013
Juan Manuel Castro Prieto, Caín
Fernando Moleres, Breaking the Circle
Toni Amengual, Algo en lo que creer
Arnau Blanch, Fantasmes
Bego Antón, Butterfly days
Carmen Secanella, Desde ese maravilloso lugar
Jordi Ruiz, Ramallah’s Youth at a Crossroads
Pep Bonet, Treball infantil i explotació a Bangladesh
Lloc: F. Català-Roca, Espai de fotografia (nova seu: c/ de Llançà, 21)
 

EXPOSICIONS

JOVES PATRIOTES
La vida en un campament militar d’estiu per a nens i adolescents entre 10 i 15 anys a Mogyoród, Hongria. Alguns joves hi assisteixen atrets per la fascinació que senten per l’estil de vida militar. D’altres els hi duen els seus pares per introduir-los a l’implacable món dels adults, en el qual les emocions són escassament permeses i cal afrontar la vida amb rectitud i disciplina. «Joves patriotes» documenta el dia a dia del campament posant èmfasi en la fragilitat dels joves assistents, que es troben en un moment de transició entre la infància i l’edat adulta. Aquesta exposició forma part del festival DOCfield>14 Fotografia Documental Barcelona.
Fotografies d’Oriol Segon.
Inauguració a les 19.30 h. Sala El Xalet – Golferichs
Del 13 de juny al 25 de juliol de 2014

BARELY LEGAL
«”Barely Legal” és una sèrie de retrats de dones joves entre 18 i 21 anys. A aquesta edat, a qualsevol part del món, ets legalment un adult. Segons els meus records d’aquesta època, aquesta és una edat plena d’il·lusió, de ganes de conèixer i conquerir el món fora de la seguretat de casa teva, però també de pors i incerteses. Els retrats busquen l’harmonia entre les forces controladores de la ment i els poders naturals i sexuals del cos.»
Fotografies de Paola de Grenet.
Inauguració a les 20 h. La Saleta – Golferichs
Del 13 de juny al 25 de juliol de 2014

LA GALERIA
Exposició col·lectiva del planter de fotògrafs de l’Espai Català-Roca.
Andrea Alsina, Rosa Barenys, Miguel Fenoglio, Bernhard Graf, Elena Jordana, Jordi Márquez, Joan Martínez, Juan Carlos Moreno, Carme Muñoz, Massimiliano Piotto, Susana Rabascall i La Mary Posa.
Inauguració a les 19.30 h. F. Català-Roca, Espai de fotografia (nova seu: c/ de Llançà, 21)

MIRA LLIBRE
Mostra d’una acurada selecció de llibres per poder contemplar i conèixer les últimes novetats especialitzades en fotografia i els treballs de grans fotògrafs. Amb la col·laboració de les editorials Blume, Omega i Gustavo Gili.
Lloc: F. Català-Roca, Espai de fotografia (nova seu: c/ de Llançà, 21)

PROJECCIONS DE LES ESCOLES DE FOTOGRAFIA
Projecció contínua de 17 a 22 h

Projecció dels treballs realitzats per alumnes de diferents escoles especialitzades en fotografia: Institut d’Estudis fotogràfics de Catalunya (IEFC), FOTOESPAI, Barcelona Centre d’Imatge, Centre de Fotografia Documental, Gris Art, IDEP, Facultat de Belles Arts i F. Català-Roca, Espai de fotografia.
Lloc: F. Català-Roca, Espai de fotografia (nova seu: c/ de Llançà, 21)
 

I A MÉS A MÉS…

Sessió contínua amb OFUSKAT DJ.
 
Fotofesta 2014, la festa de la fotografia

Deixa el teu comentari