Emilio Morenatti: «El llenguatge ha de ser precís, seriós i honest»

24/03/2014

Emilio Morenatti: «El llenguatge ha de ser precís, seriós i honest»

Emilio Morenatti (Saragossa, 1969) acaba d’arribar de Kíev. És responsable de fotografia a Espanya i Portugal de l’agència de notícies The Associated Press, i ha hagut de coordinar el grup de reporters encarregat de plasmar en imatges la crisi d’Ucraïna. Tot i que hauria d’estar esgotat, no demostra gens ni mica de cansament. La seva veu és pur entusiasme.

Són molts els consells que dóna als participants d’OBJECTIU►BCN. Per a ell, la paciència és una de les virtuts més importants del fotògraf. Hi ha un temps d’espera que pot fer que una fotografia mitjanament bona esdevingui excel·lent si s’aconsegueixen reunir les condicions òptimes. Per exemple: «Com més buida és una ciutat i menys persones hi ha al carrer, més efectes visuals es poden aconseguir».

«Una sola fotografia pot ser el començament d’un bon projecte», diu Morenatti. Aquesta és la clau: «Dispara com a mínim tres-centes fotografies cada vegada que vagis a un lloc; entre la riuada d’imatges, sempre hi descobriràs una llumeta. Aleshores n’hi ha prou d’estirar aquest fil i treballar-ho a fons».

«Considera com si amb OBJECTIU►BCN volguéssim mostrar la ciutat de Barcelona a un alienígena». En aquest sentit, Morenatti convida a descartar les fotografies en què apareguin missatges escrits (per exemple, tanques publicitàries). La raó és senzilla: exclouen els que no parlen la mateixa llengua. Avisa que amb el blanc i negre s’omet una part de la realitat, i que el llenguatge fotogràfic ha de ser sempre precís, seriós i honest.

Morenatti recorda que una fotografia li va canviar per sempre la mirada. És de Walker Evans. Només hi apareixen dues forquilles llardoses damunt d’un taulell improvisat. Aquests estris revelen les condicions paupèrrimes dels recol·lectors de cotó a Mississipí. «Cal saber emocionar-se i emocionar quan ens imaginem les històries que volem desenvolupar fotogràficament».

Emilio Morenatti és el tutor de pràctiques del grup del Centre Cívic Golferichs, al districte de l’Eixample, i del Centre Cívic Vallvidrera – Vázquez Montalbán, al districte de Sarrià – Sant Gervasi.


Imatge de capçalera: Emilio Morenatti

Deixa el teu comentari