La Pedrera acull una retrospectiva de la fotògrafa barcelonina Colita

11/04/2014

La Pedrera acull una retrospectiva de la fotògrafa barcelonina Colita

La Fundació Catalunya – La Pedrera acull una exposició dedicada a una de les artistes més destacades de la fotografia catalana contemporània, Colita. L’exposició «Colita, Perquè sí!», comissariada per Laura Terré, presenta un ampli recorregut per la seva trajectòria gràfica que, més enllà de les seves facetes més conegudes de la fotografia documental i retratista, barreja tot el seu univers (amics, plaers, idees, espais estimats…) a través d’una mirada carregada d’intenció i humor.

Isabel Steva i Hernández (Barcelona, 1940) ha fet carrera artística amb el nom de Colita, pseudònim que figura entre els noms amb més tradició de la fotografia catalana de les darreres dècades. Es va iniciar en la fotografia als anys cinquanta de la mà d’Oriol Maspons, Julio Ubiña i Xavier Miserachs; amb aquest últim va començar a treballar com a ajudant el 1961, un any abans de fer els retrats dels personatges de la pel·lícula Los Tarantos, de Francesc Rovira Beleta. Vinculada sobretot a La Gauche Divine, durant els anys seixanta i començament dels setanta va manifestar un gran interès per la fotografia de dansa, gairebé sempre el flamenc. D’aquest interès pel flamenc va néixer el llibre Luces y sombras del flamenco (Lumen, 1975), de la col·lecció Palabra e Imagen, amb fotografies preses a Madrid i Barcelona.

Colita ha fet també nombroses exposicions amb retrats d’artistes i cantants de la Nova Cançó com ara Joan Manuel Serrat, Guillermina Motta i Núria Feliu, fins al punt de ser considerada una de les millors retratistes especialitzades en aquest gènere. Amb la democràcia, el seu treball passa de la denúncia a la documentació de la transformació del paisatge metropolità de Barcelona, i aquesta feina es recull en tota una sèrie de llibres institucionals. El 1998, l’Ajuntament de Barcelona va atorgar a Colita la Medalla d’Or al Mèrit Artístic, i el 2004 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

A la primera part de l’exposició es poden veure fotografies curioses de Barcelona, com les xemeneies de la Pedrera de Gaudí entre roba estesa (1982) o les cames d’una part del públic que va acudir a l’Estadi Olímpic durant els Jocs del 1992. La mostra es podrà veure a la sala d’exposicions temporals de la Fundació Catalunya – La Pedrera (pg. de Gràcia, 92) fins al 13 de juliol, cada dia, de 10 a 20 hores. Trobareu més informació sobre Colita i l’exposició en aquest enllaç.


Imatge de capçalera: Fundació Catalunya La Pedrera

Deixa el teu comentari